Η πρόληψη της τερηδόνας επιτυγχάνεται, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

·        Σωστή στοματική υγιεινή

Το βούρτσισμα των δοντιών ξεκινάει με την ανατολή των πρώτων παιδικών δοντιών χρησιμοποιώντας είτε στεγνή γάζα ή ειδικές βρεφικές οδοντόβουρτσες (δακτυλικές), ή παιδικές πάντα μαλακές σε υφή.

 Βουρτσίζουμε τα δόντια 2 φορές την ημέρα, οπωσδήποτε το βράδυ και δεν τρώμε ή πίνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα. Μετά το βούρτσισμα καλό είναι να μην ξεπλένουμε το στόμα. Ειδικότερα το βράδυ βουρτσίζουμε και δεν τρώμε ή πίνουμε μέχρι να κοιμηθούμε.

Τουλάχιστον μεχρι τα 7 έτη ενός παιδιου το βούρτσισμα γίνεται από τον γονέα και μετά από την ηλικία αυτή θα εξαρτηθεί από τη δεξιότητα του παιδιού, σύμφωνα με τη γνώμη του Παιδοδοντιάτρου.

Χρησιμοποιούμε πάντα φθοριούχο οδοντόκρεμα καθώς το φθόριο στη σωστή περιεκτικότητα αποδεδειγμένα μειώνει την εμφάνιση της τερηδόνας.

Η πρόληψη της τερηδόνας και η ποσότητα της οδοντόκρεμας βάσει ηλικίας:

    1. Έως 2 ετών, 500ppm φθορίου και ποσότητα όσο ένας κόκκος ριζιού.
    2. 2-6 ετων 1000ppm φθορίου και ποσότητα όσο ένα μπιζέλι.
    3. Άνω των 6 ετών 1450ppm φθορίου όσο είναι και των ενηλίκων και ποσότητα όσο δύο μπιζέλια.

      Η πρόληψη της τερηδόνας

Βίντεο

·         Σωστή διατροφή

Ισορροπημένο διαιτολόγιο: Σταθερά γεύματα μέσα στην ημέρα. Αποφυγή κατανάλωσης σακχαρούχων τροφών και ποτών κυρίως μεταξύ των γευμάτων. Συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

·         Τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος (ανά 6μηνο)

Η πρόληψη της τερηδόνας απαιτεί συχνούς επανελέγχους.

Ο επανέλεγχος ενός παιδιού στο οδοντιατρείο είναι απαραίτητο να προγραμματίζεται κάθε 6 μήνες, καθώς έτσι προλαμβάνονται τα οδοντιατρικά προβλήματα.