Τα Sealants ή αλλιώς προληπτικές καλύψεις, προλαμβάνουν τη συσσώρευση τροφών και μικροβίών στις οπές και σχισμές των δοντιών.

Τα σημεία αυτά, έιναι και τα πιο ευαίσθητα καθώς από εκεί ξεκινάει η τερηδόνα. Έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες να χαλάσει το δόντι.

Δεν απαιτείται μούδιασμα και γενικότερα η διαδικασία είναι σύντομη και εύκολη. Τα πίσω δόντια και κυρίως τα μόνιμα που φυτρώνουν στην ηλικία των 6 ετών περίπου (πρώτοι μόνιμοι τραπεζίτες), έχουν πολύ βαθιές οπές και σχισμές. Στα παιδιά λοιπόν που έχουν ευαισθησία στη τερηδόνα, πρέπει τα συγκεκριμένα δόντια να προστατεύονται. Αυτό γίνεται συνήθως, αμέσως μετά την ανατολή τους. Σύμφωνα με μελέτες, ένα ποσοστό 50% των παιδιών, πάσχει από τερηδόνα στα δόντια αυτά.

Τα sealants είναι λεπτόρευστη ρητίνη, σαν το υλικό που χρησιμοποιείται στα σφραγίσματα.  Αποφράσσει λοιπόν στα σημεία αυτά, εισχωρώντας σε βάθος.

Sealants – διαδικασία

sealants-new

Για τη τοποθέτησή τους χρειάζεται μια επίσκεψη.

Ο παιδοδοντίατρος αρχικά καθαρίζει και στεγνώνει την μασητική επιφάνεια και στη συνέχεια με αδροποίηση τοποθετεί το sealant στο δόντι.

Στόχος είναι να διατηρηθούν ανέπαφες για τουλάχιστον 4 χρόνια, όμως με καλή στοματική υγιεινή μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο.

Πηγή: Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρία